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Analysis of current law and case law 
 
The Groups are invited to answer the following questions under their national laws: 
 

1) Are there statutory limitations of trademark rights in your trademark law? If so, which 
ones? If not, have similar concepts been developed in case law? (Please only briefly 
list the limitations here; more detailed explanations will be required below). 

 
Yes: the Brazilian IP Law (Law 9279, of May 14, 1996) provides for the following 
statutory limitations to trademark rights: 
 
(Art. 132) The trademark owner may not: 
I – Prohibit tradesmen or distributors from using the trademark to promote the sale of 
the product bearing said trademark; 
II – Prohibit manufacturers of accessories from using the trademark to indicate the 
use of the product. 
 
The same article deals with exhaustion of trademark rights and freedom of speech, 
which will not be dealt with in this Question. 
 

 
 

2) If descriptive use defences are recognised under your trademark law, what is 
descriptive use and what types of descriptive use defences are recognised? (Please 
only briefly list the types of descriptive use defences here; more detailed explanations 
will be required below) 
 
The Brazilian IP Law recognises two types of descriptive use defences: use of the 
trademark by salesmen and distributors to indicate the wares sold, and use of the 
trademark by manufacturers of accessories to indicate the products which the 
accessories are compatible with. 

 
3) Is use of one’s own name permissible under your trademark law? If so, under which 

circumstances? Specifically, may anyone use his or her name as a trademark? 
 
The Brazilian IP Law does not provide expressly for the use of one’s own name as a 
defence in case of violation of a third party’s trademark.  The IP Law does provide 
that the civil name of a person, the signature, the family name or the famous 
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pseudonym or  nickname may not be registered as a trademark without the consent 
of the owner thereof, or of the heirs or successors. 

 
There are, however, several precedents indicating that, when a family name has been 
registered as a trademark, a third party may not register the same name as a 
trademark for the same or similar class of products or services, even if said name is 
the family name of the third party applicant. The following principles apply in this 
case:  
(a) the principle of speciality, i.e. the same family name may be registered by a third 

party for a different class;  
(b) the principle of precedence, i.e., in case of conflict of trademarks representing the 

family name of several parties, for the same class of products or services, the 
trademark that has been previously registered prevails; 

(c) in case of conflicts between trademarks comprehending of civil names or family 
names plus fantasy names, the total composition of the trademark must be taken 
into consideration in order to ascertain the potential for confusion among the 
public; 

(d) in case of homonymy, there is no need for a trademark applicant to obtain the 
consent of the other person bearing the same name; 

(e) a third party bearing the same name may apply for said name as a trademark 
without the need to add distinctive signs to his or her trademark, provided that the 
principle of speciality is observed. 

 
4) Is a company entitled to make use of the “own name” defence? Specifically, is the 

“own name” defence only available to a company whose name includes a surname 
(e.g. William Smith Limited)? How are conflicts between the company’s use of its 
“own name” and confusingly similar trademarks resolved?  
 
A company is not entitled to use the “own name” defence when said own name is 
already registered as a third party trademark for the same class of products or 
services. 
The fact that the own name includes a surname does not change the situation. 
As to how the conflicts between the company’s use of its own name and confusingly 
similar trademarks are resolved, please see the reply to question (3) above. 

 
5) Is the use of indications concerning the characteristics of the goods or services, 

including the kind, quality, value, geographical origin or time of production of goods 
permissible under your trademark law? If so, under which circumstances? 
 
Words representing the kind, quality, value, geographical origin or time of production 
of goods or services are inherently descriptive and in principle should not be 
registered as trademarks with an exclusivity of use. When registered as trademarks, 
such names should be registered with an apostile indicating that said words are 
registered without exclusivity of use. In these circumstances, if the apostile has been 
correctly recorded by the Patent and Trademark Office, the use of the same word by 
third parties to indicate characteristics of the products or services is permissible. 

 
6) Is the use of another’s mark to indicate product compatibility permissible under your 

trademark law? If so, under what circumstances? Is only the use of another’s word 
mark in ordinary script or neutral letters permissible or also the use of another’s logo 
or special script format of the mark? 
 
Yes. The use of another’s trademark to indicate the compatibility of a product for use 
with another product is permitted under Article 132, item II, which reads: 
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Art. 132: The owner of a mark may not: 
II – prevent manufacturers of accessories from using the mark to indicate the use (the 
word used in the law is “destination”) of the product, provided they obey fair 
competition practices. 
 
Therefore, it is possible to conclude that use of a third party trademark to indicate 
“compatibility” is permissible, provided that such use is conditioned to fair competition 
principles being observed. We shall not comment on fair competition issues as this is 
not the purpose of this Question. 
 
There are no indications in the Brazilian IP Law whether said use is restricted to 
ordinary script or neutral letters or whether the use of the logo or special script format 
of the trademark is permitted. Therefore, it is fair to conclude that, provided that fair 
competition principles are obeyed, the logo and special script format of the trademark 
may be used to indicate the use or compatibility of the accessory. 

 
7) Is decorative use of another’s mark permissible under your trademark law? If so, 

under what circumstances?  
Decorative use (without the trademark owner’s authorization) is permissible provided 
that the trademark used as a decoration:  
(i) is not registered in the class of products upon which the decoration is affixed 

(i.e. on clothing or accessories, such as T-shirts, shoes or leather bags). If the 
trademark is registered in the class of said products, use of the trademark 
thereon would not be permissible; 

(ii) is not a famous trademark, recognized as such by the Brazilian Patent and 
Trademark Office (INPI). If the trademark used as a decoration is a famous 
trademark, use thereof in any class of products would not be permissible; 

(iii) decorative use is not detrimental do the image or reputation of the trademark.  
 

8) Is use of descriptive terms permissible regardless of whether it is in accordance with 
honest or fair practices or whether it constitutes unfair competition? If descriptive use 
of another’s mark is only permissible if it is in accordance with honest or fair 
practices, what are typical examples of use which are not in accordance with honest 
or fair practices?  
According to Art. 132 of the Brazilian IP Law, use of descriptive terms is permissible 
provided such use obeys fair competition practices. 
Typical examples of unfair competition in the use of descriptive terms is the use that 
tends to cause confusion among the public, for instance in case a distributor or 
manufacturer of accessories uses only the third party trademark in his or her 
commercial establishment and by doing so misleads the public into believing that he 
or she is the actual owner of the trademark. 

 
9) Do the above mentioned types of descriptive use constitute limitations of trademark 

rights because they would not be regarded as “use as a mark” or are they specifically 
exempted regardless of whether trademark use is involved?  
The above mentioned types of descriptive use are expressly exempted by the IP Law 
regardless of the discussion over whether such use characterizes “use as a 
trademark” or not. 

 
10) If your trademark law recognises other types of descriptive use defences which have 

not been discussed above, please explain. 
The Brazilian IP Law recognizes four types of exceptions to the trademark owner’s 
exclusive rights: 
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(i) use by a salesman or distributor to indicate the goods or services sold; 
(ii) use by a manufacturer of accessories to indicate the products which the 

accessories are compatible with; 
(iii) use of the trademark for resale of a product originally sold in the domestic 

market by the trademark owner himself or herself or by a third party with his or 
her consent (exhaustion of rights); 

(iv) use of the trademark as citation in speeches, scientific or literary work or other 
publication, without commercial connotation and without damage to the 
distinctive character of the trademark. 

 
The Brazilian IP Law does not recognize expressly as a permitted use the use of a 
third party trademark by a service provider, to indicate the products for which the 
services are offered, such as, for example, the use of a refrigerator trademark to 
indicate the expertise of a repair or technical assistance service. Another example is 
the use of an automobile trademark to indicate the repair service that specializes in 
that particular kind of vehicle.  
 
This lack of express provision in the IP Law in connection with use by service 
providers prompts discussions about whether such use is permissible or not. This 
aspect should be harmonized to avoid insecurity and conflicting interpretations. 

 
11) Does your trademark law provide for a prior user right/defence? If so, under what 

circumstances? 
The reply to this question depends on what interpretation is given to paragraph 1 of 
Art. 129 of the Brazilian IP Law. Said paragraph provides that “any person who in 
good faith at the date of priority or of the application was using an identical or similar 
mark for at least 6 (six) months in the country, to distinguish or certify a product or 
service that is identical, similar or akin, will have preferential right to registration.” 
The provision guarantees to the prior user a priority in the registration of said 
trademark, but not expressly a defence in case of alleged violation of a third party 
trademark. However, if the prior user is entitled to register his or her trademark, it 
should be inferred that the prior user may also allege such prior use as a defence 
against a claim of violation. Considering that registration – under the Brazilian system 
– provides the applicant with property rights over the registered trademark, the prior 
right to registration is a more substantive right than the right to claim the prior use as 
a defence against violation. Whomever can do more can also do less, therefore the 
correct interpretation of paragraph 1 of Article 129 should be in the sense that prior 
use may be also used as a defence against alleged violation. 
 
In any event, prior use should be substantial, that is, in commercial scale to trigger 
such right to registration and defence. 

 
12) If your trademark law provides for other limitations of trademark rights which have not 

been discussed above, please explain.   
The Brazilian IP Law itself does not provide for other limitations to trademark rights. 
However, other laws such as the Brazilian Civil Code, the Brazilian Consumer 
Protection Code and the Anti-Trust Law contain provisions that may, in certain 
practical circumstances, represent a limitation to the exclusive use of a trademark by 
its owner. 

 
Proposals for adoption of uniform rules 
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The Groups are invited to put forward proposals for adoption of uniform rules regarding 
limitations of trademark rights. More specifically, the Groups are invited to answer the 
following questions: 
 

1) Should descriptive use of another’s trademark be permissible? If so, under what 
circumstances? Should descriptive use of another’s trademark be permissible 
regardless of whether it is in accordance with honest or fair practices or whether it 
constitutes unfair competition? 
Yes, descriptive use of a third party’s trademark should be permitted, provided that 
such descriptive use obeys strictly fair competition practices. 

 
2) Should use of one’s own name be permissible? If so, under which circumstances? 

What should the position regarding the use of corporate names be?  
Use of a person’s own name should be permitted, provided that such use is not a use 
as a trademark to distinguish products or services identical or confusingly similar to 
those distinguished by the previously registered trademark. 
As to use of corporate names: 
(i) They should be protected against competition from trademarks registered 

later, for the same or similar kinds of products or services. 
(ii) They should not be permitted to co-exist with identical or very similar 

trademarks previously registered for the same or similar classes of products or 
services. 

(iii) The territory of protection of corporate names should be clearly defined by 
local laws. 

 
3) Should the use of indications concerning the characteristics of the goods or services, 

including the kind, quality, value, geographical origin or time of production of goods 
be permissible? If so, under which circumstances? 
In principle, trademarks containing words that indicate the kind, quality, value, 
geographical origin or time of production of goods should not be registered with an 
exclusive use when related to the product or service to be distinguished, in such a 
manner as to prevent use of such words of necessary or common use by the general 
public, except when such common words are registered with sufficiently distinctive 
features. 
Therefore, use of such common names should be permissible, provided that such use 
does not infringe the distinctive features of a registered trademark. 

 
4) Should the use of another’s mark to indicate product compatibility be permissible? If 

so, under what circumstances? Should only the use of another’s word mark in 
ordinary script or neutral letters be permissible or also the use of another’s logo or 
special script format of the mark? 
Use of another’s mark to indicate product compatibility should be permissible, 
provided that such use does not cause confusion among the public, that is, does not 
indicate a relationship between the manufacturer of the compatible product and the 
manufacturer of the other product. This implies in the requirement that the 
manufacturer of the compatible product indicates clearly his or her own name or 
corporate name as the actual manufacturer of the compatible product, in such a 
manner as to avoid confusion. 
If fair competition practices are observed, then the use of the third party trademark 
could be made with the logo, special script format or combined format. 

 
5) Should decorative use of another’s mark be permissible? If so, under what 

circumstances? 
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Decorative use (without the trademark owner’s authorization) should be permissible 
provided that the trademark used as a decoration:  
(i) is not registered in the class of products upon which the decoration is affixed 

(i.e. on clothing or accessories, such as T-shirts, shoes or leather bags). If the 
trademark is registered in the class of said products, use of the trademark 
thereon would amount to a violation and should not be permissible; 

(ii) is not a famous trademark. If the trademark used as a decoration is a famous 
trademark, use thereof in any class of products should not be permissible; 

(iii) decorative use is not detrimental do the image or reputation of the trademark. 
 

6) Should trademark law provide for a prior user right? If so, under what circumstances? 
Yes. Prior use rights should be recognized, provided that such prior use has been 
made (a) in good faith; (b) for a minimum term (say, of six months or more) prior to 
the second trademark use or registration; and (c) in commercial quantities. 

 
7) Should trademark law provide for other limitations of trademark rights which have not 

been discussed above? If so, under what circumstances? 
 

No. 
 

National Groups are invited to comment on any additional issue concerning limitations of 
trademark rights which they find relevant. 
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Note: 
 

It will be helpful and appreciated if the Groups follow the order of the questions in their


